Etimologie

În ceea ce priveşte etimologia cuvântului, putem presupune că la origini avea o semnificaţie razboinică pornind de la faptul ca "ijász" în limba maghiară înseamnă "arcaş" în timp ce "yash" în limbile sanskrită şi hindi, care au origine comună cu limba sarmaţilor, înseamnă "faimă".

Unii afirmă că numele provine de la un trib sarmat, iazygii, care s-au stabilit aici in jurul datei 100 i.e.n (zona fusese insa locuita cu mult inainte, arheologii aratind ca un sat de linga Iasi, Cucuteni, a fost un centru foarte puternic al culturii paleolitice)menţionaţi de Ovidiu ca "Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas" şi "Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis".

O altă explicaţie ar fi că numele are originea în tribul alanic al jassilor. Trebuie menţionat aici că iazygii şi alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmaţilor, a treia fiind roxolanii fie de la un nume de persoana - Ias (derivat de la Ioan sau Iacob) - intemeietorul sau stapanul asezarii, intr-o perioada greu de determinat.

O inscripţie astăzi pierdută pe o bornă kilometrică romană descoperită în apropiere de Osijek, Croaţia în secolul al XVIII-lea menţionează existenţa unui "Jassiorum municipium". Numele maghiar al oraşului ("Jászvásár") înseamnă mot-a-mot "Piaţa (Târgul) jassilor"; numele vechi românesc, "Târgul Ieşilor" (şi forma alternativă "Iaşii"), ar putea avea aceeaşi semnificaţie.